Pivo-Ležiak

Spodne kvasené pivá (tzv. ležiaky)

V angličtine sa im hovorí bottom fermented beers, resp. lagers, čo je anglický výraz pre ležiaky. Ležiaky sú kvasené kvasnicami rodu Saccharomyces pastorianus. Tie pracujú v rozsahu teplôt cca 0-13°C a pri kvasení klesajú ku dnu kvasnej nádoby (odtiaľ názov spodné kvasenie). Kvasenie je relatívne pomalé a teda prebieha dlhšiu dobu (cca 30 dní). Po vykvasení sa pivo necháva tzv. odležať (odtiaľ pojem ležiak) rôzne dlhú dobu, prevažne je to 3 týždne a viac. Počas tohto procesu sa pivo obohatí o nové chuťové nuancie a celková chuť sa uhladí a zjemní.

Výnimkou medzi spodne kvasenými ležiakmi je pivo typu California common, ktoré je kvasené spodnými kvasinkami pri vyšších teplotách, čo mu dáva unikátnu nezameniteľnú chuť. Priekopníkom v tomto spôsobe varenia je pivovar Anchor brewing zo San Francisca, USA s ich pivom Steam beer.

Charakteristickou pre ležiaky je vyvážená a uhladená sladová chuť v kombinácii s chmeľovou horkosťou, občas v nich nájdeme aj jemnú chuť kvasníc či korenia. V niektorých prípadoch (napr. plzeňský ležiak) sa pre zjemnenie chuti používa aj filtrácia. Pivo sa tak zbaví zákalu a je krásne číre, zároveň sa tým zvýši jeho trvanlivosť. Filtrácia však tiež môže pivo ochudobniť o niektoré chuťové nuancie, preto uprednostnenie filtrovaného piva pred nefiltrovaným je skôr osobná záležitosť.

 

Zdroj : https://www.udivokejsvine.sk/magazin/spoznavame-druhy-piva-cast-1-zakladne-rozdelenie/